De Stichting Studentenhuisvesting (SSH) in Utrecht bood al langer woonruimte aan voor jongeren die zorg nodig hebben, maar zag veel uitval. Laura Nieuwland, woonconsulent bij de SSH: ‘Financiële problemen, foute vrienden over de vloer, veel overlast. Dat wilden we anders. In overleg met gemeente Utrecht en Academie van de Stad is vervolgens Goeie Buur ontstaan.

Het Goeie Buur project biedt jongeren uit Utrecht een volgende stap naar zelfstandigheid door te wonen met studenten in een studentenhuis, of studentencomplex. Het initiatief is een samenwerking tussen de SSH, gemeente Utrecht, Academie van de Stad en vijf zorgpartijen. Naast een plek in een studentenhuis krijgen de jongeren - waar nodig - ondersteuning vanuit de zorgpartij en wordt er een studentmaatje aan ze gekoppeld.’

0:00
0:00
/
0:00

Van elkaar leren

Het studentmaatje helpt de jongere een draai te vinden in het zelfstandig wonen. Samen eten, sporten, mensen leren kennen. Laura: ‘We streven echt naar gelijkwaardigheid in dit contact, zodat ze van elkaar leren.’ Het koppelen van een student aan een jongere werkt goed. Judith Werkman van Academie van de Stad: ‘Dat komt doordat ze in dezelfde leeftijdsgroep zitten, maar ook in dezelfde levensfase. De was doen, zelf koken, nieuwe mensen ontmoeten. Allemaal dingen waarin zowel de jongere als de student hun weg moeten vinden.'

Vijf jarig contract

De doelgroep zijn jongeren die hiervoor dak- of thuisloos waren, of jongeren die in de residentiële jeugdzorg of in pleeggezinnen verbleven. Elke jongere die zich aanmeldt, is klaar voor een volgende stap. Een stap naar zelfstandig wonen. Door deze jongeren een woonplek met begeleiding aan te bieden, wordt dakloosheid voorkomen of opgelost. De jongeren worden altijd aangemeld via de zorgpartij waarmee de SSH samenwerkt. Na de aanmelding komt de jongere kennismaken. Dit gesprek is met een medewerker van de SSH en een studentcoördinator van Academie van de Stad. De matching wordt verzorgd door Academie van de Stad.
De SSH werkt met jongerencontracten. Dit houdt in dat de SSH jongeren voor vijf jaar huisvesting bieden. Na die vijf jaar komt de kamer/studio weer vrij en moet de jongere zelfstandig andere ruimte hebben gevonden.