Goeie Buur koppelt zorgjongeren aan studentmaatje in studentenhuis

De Stichting Studentenhuisvesting (SSH) in Utrecht bood al langer woonruimte aan voor jongeren die zorg nodig hebben, maar zag veel uitval. Laura Nieuwland, woonconsulent bij de SSH: ‘Financiële problemen, foute vrienden over de vloer, veel overlast. Dat wilden we anders. In overleg met gemeente Utrecht en Academie van de Stad is vervolgens Goeie Buur ontstaan.

Het Goeie Buur project biedt jongeren uit Utrecht een volgende stap naar zelfstandigheid door te wonen met studenten in een studentenhuis, of studentencomplex. Het initiatief is een samenwerking tussen de SSH, gemeente Utrecht, Academie van de Stad en vijf zorgpartijen. Naast een plek in een studentenhuis krijgen de jongeren - waar nodig - ondersteuning vanuit de zorgpartij en wordt er een studentmaatje aan ze gekoppeld.’

LAURA NIEUWLAND: De successen van Goeie Buur zitten wat mij betreft in de persoonlijke situaties.
Als ik een aangemelde jongere bel en aangeef: we hebben voor jou een kamer en ik krijg een hele blije reactie, ja, dan worden wij daar ook onwijs vrolijk van.
VOICE-OVER: Bij het project Goeie Buur in Utrecht krijgen vijftig jongeren de kans om in een studentenhuis voor het eerst op zichzelf te wonen.
Naast woonruimte krijgen ze ook een studentenmaatje toegewezen om ze wegwijs te maken en een sociaal netwerk op te bouwen.
NIEUWLAND: Met Goeie Buur huisvesten we Utrechtse jongeren die uitstromen uit de zorg in een studentenhuis of in een studentencomplex.
En we doen dat in samenwerking met Academie van de Stad en met de gemeente Utrecht en met vijf zorgpartijen.
We huisvesten deze doelgroep al veel langer en dan was het vooral de huisvesting, punt, en dan zagen we toch veel terugval.
Hetzij in financiële problemen, foute vriendjes over de vloer, veel overlast.
Dat wilden we anders.
Daarna zijn we gaan praten met de gemeente Utrecht en Academie van de Stad om iets te bedenken om wat completers aan te bieden, en dat doen we nu met Goeie Buur.
JUDITH WERKMAN: Jongeren en studenten die zitten eigenlijk in dezelfde leeftijd, maar ook in dezelfde levensfase.
Op jezelf wonen, daar komt van alles bij kijken van zelf je was doen en zelf koken tot aan nieuwe mensen om je heen.
En het wegwijs maken in je nieuwe leven dat is iets wat studenten ook heel goed kennen.
Dat peer-to-peer koppelen, dat is iets wat goed werkt in het project.
En op jezelf wonen, dat gaat natuurlijk makkelijker samen dan in je uppie.
Ik denk dat dat eraan bijdraagt dat de jongeren niet opnieuw op straat belanden.
HESTER: Ik doe mee aan het project omdat ik, toen ik begon met studeren het superspannend vond om op kamers te wonen.
Maar eigenlijk is het heel leuk om daar een beetje in bij te dragen voor iemand anders.
HABIB: Ik ben gewoon gevlucht hiernaartoe vanwege onrustigheid in mijn land waar ik vandaan kom, Afghanistan.
Ik woon zeven jaar hier in Nederland.
Nu zit ik hier gewoon veilig, gelukkig.
Ik ga naar school en werk heb ik ook, dus ik heb het best goed gedaan en wat goeds bereikt.
HESTER: Ik zie Habib ongeveer één keer in de week en we appen best wel vaak gewoon doordeweeks over hele random dingen eigenlijk.
Als ik hem zie, gaan we vaak samen eten of gaan we even een rondje lopen.
Toen hij zijn huis ging verbouwen, zijn we samen tapijt gaan kopen een beetje dat soort dingen.
NIEUWLAND: We zien heel verschillende jongeren binnenstromen.
Dat zijn jongeren uit de residentiële zorg, uit de pleegzorg maar ook dak- en thuisloze jongeren.
De jongeren, die kunnen zich aanmelden met een begeleider.
Dus dat gaat via de betrokken jeugdhulporganisaties.
Ze kunnen zich aanmelden en dan krijgen ze een kennismaking die we samen met SSH afnemen.
Goeie Buur is nog een jong project dus we zitten regelmatig met elkaar om de tafel om te kijken waar we nog kunnen leren en ontwikkelen.
Zo zijn we nu bezig met te kijken: wat is die rol van een goeie buur en hoe kunnen we zorgen dat het contact tussen de goeie buur en de jongere zo gelijkwaardig mogelijk is?
Het lastige van die gelijkwaardigheid in die relatie is dat we zien dat het ook wel indrukwekkend kan zijn voor een jongere om met iemand op te trekken die al zo ver is en tegelijkertijd zien we dat de goeie buren vaak de neiging hebben om een hulpverlenende rol aan te gaan nemen richting de jongere.
Toekomstplannen? Ik wil eigenlijk zelf ondernemer worden.
In de horeca of in de online marketing.
HESTER: Ik denk zeker dat hij een supergoede toekomst hier heeft.
VOICE-OVER: Spreek de initiatiefnemers op onze LinkedInpagina of ga naar iedereenondereendak.nl.

(Het logo van Iedereen onder een dak met daaronder: Spreek initiatiefnemers op linkedin.com/company/iedereenondereendak of ga naar iedereenondereendak.nl.)

Van elkaar leren

Het studentmaatje helpt de jongere een draai te vinden in het zelfstandig wonen. Samen eten, sporten, mensen leren kennen. Laura: ‘We streven echt naar gelijkwaardigheid in dit contact, zodat ze van elkaar leren.’ Het koppelen van een student aan een jongere werkt goed. Judith Werkman van Academie van de Stad: ‘Dat komt doordat ze in dezelfde leeftijdsgroep zitten, maar ook in dezelfde levensfase. De was doen, zelf koken, nieuwe mensen ontmoeten. Allemaal dingen waarin zowel de jongere als de student hun weg moeten vinden.'

Vijf jarig contract

De doelgroep zijn jongeren die hiervoor dak- of thuisloos waren, of jongeren die in de residentiële jeugdzorg of in pleeggezinnen verbleven. Elke jongere die zich aanmeldt, is klaar voor een volgende stap. Een stap naar zelfstandig wonen. Door deze jongeren een woonplek met begeleiding aan te bieden, wordt dakloosheid voorkomen of opgelost. De jongeren worden altijd aangemeld via de zorgpartij waarmee de SSH samenwerkt. Na de aanmelding komt de jongere kennismaken. Dit gesprek is met een medewerker van de SSH en een studentcoördinator van Academie van de Stad. De matching wordt verzorgd door Academie van de Stad.
De SSH werkt met jongerencontracten. Dit houdt in dat de SSH jongeren voor vijf jaar huisvesting bieden. Na die vijf jaar komt de kamer/studio weer vrij en moet de jongere zelfstandig andere ruimte hebben gevonden.
 

Wilt u meer weten? Initiatiefnemers kunt u vinden op: www.iedereenondereendak.nl