Door oplopende wachtlijsten voor woningzoekenden en mensen met een zorgvraag, heeft de gemeente Purmerend zelf het initiatief genomen om vastgoed aan te kopen, woningen te bouwen en de toewijzing van (tijdelijke)bewoners te organiseren. Hiermee is Purmerend de eerste gemeente in Nederland die op deze manier investeert om dakloosheid te voorkomen.

0:00
0:00
/
0:00

Wonen en hulpverlening losgekoppeld

Paul Lassche - coördinator opvang Zeevangstraat vertelt: ‘Het pand aan de Zeevangstraat is door de gemeente aangekocht wegens het grote tekort aan woningen voor inwoners van Purmerend die niet meer thuis (kunnen) wonen, of net een steuntje in de rug nodig hebben. Inmiddels zijn ook de inloop en de opvang op deze locatie gevestigd. Verschillende partijen, waaronder Stichting Algemeen Opvangcentrum Purmerend (AOP), bieden gezamenlijk op deze locatie tijdelijke opvang en begeleiding.  We hebben ervoor gekozen wonen en hulpverlening los te koppelen. Hierdoor is het mogelijk om meer mensen sneller te helpen. Niet iedereen die in aanmerking komt voor een kamer op de Zeevangstraat heeft ook een (complexe) zorgvraag. Door het loskoppelen hoeven nieuwe bewoners niet te wachten tot ook de zorg plek heeft. Voor de mensen die wel begeleiding nodig hebben, wordt samengewerkt met GGZ-instelling Parnassia en Leviaan. Deze samenwerking kenmerkt zich door zorg op maat. Vanuit het individu wordt gekeken welke begeleiding het beste past en wie de meest geschikte organisatie of persoon is om de regie te nemen.’ 

Tijdelijke woningen

Naast de woonplekken op de Zeevangstraat worden er ook 200 tijdelijke woningen toegevoegd aan het aanbod voor spoedzoekers. Deze woningen worden verspreid op vier locaties in de stad. De eerste locatie is reeds opgeleverd. 70% van deze woningen worden toegewezen aan mensen die met spoed een woning nodig hebben. Deze mensen zijn bekend bij de gemeente of maatschappelijke partners vanwege de woonproblematiek. 

Toewijzing via WMO-loket

De toewijzing van woonruimte op de Zeevangstraat en de tijdelijke woningen vindt plaats via het WMO-loket van de gemeente. Voordeel is dat zowel de locaties, de begeleiders en de mensen die eventueel geplaatst gaan worden goed bekend zijn bij het loket. De medewerkers van het WMO-loket kunnen goed een selectie maken welke cliënt waar terecht komt. Hiermee biedt het loket zowel de bestaande als nieuwe bewoners de meest passende omgeving en de grootste kans op succes.

Investeren in de toekomst

De gemeente Purmerend investeert 14 miljoen euro in het project tijdelijke woningen. Naast een gezonde financiële positie op de lange termijn, spreken de resultaten nu al voor zich. Het biedt op korte termijn perspectief voor de mensen die gewoonweg geen plek hebben om te slapen. Daarnaast is de verbinding tussen het zorgdomein en vastgoed binnen de gemeente en partners nu geborgd voor de toekomst.

Wilt u meer weten? Initiatiefnemers kunt u vinden op opvang centrum Purmerend.